Ga naar pagina inhoud

Inzicht krijgen van trends door statistische data

Gedetailleerde statistische data vormt de basis voor content met veel impact

Inzicht krijgen van trends door statistische data. RTL-Group biedt sinds kort ook statistische data aan. Een ander soort data, die een waardevolle aanvulling is op onze internationale bedrijvendatabase. Wat je kunt met dit type data, en wat het verschil is met data uit marktonderzoek, laten we je zien in dit artikel.

Een ander soort data. Een waardevolle aanvulling op onze internationale bedrijvendatabase

“Statistische data zijn geaggregeerde data. In plaats van data over individuele bedrijven, leveren we je dus aantallen, die jij kunt gebruiken om percentages te berekenen en op zoek te gaan naar trends. Welk percentage van de bedrijven heeft een vrouwelijke CEO? Zijn bedrijven met een vrouwelijke CEO succesvoller?”

“Hoe ontwikkelde de gemiddelde bedrijfsomzet in jouw sector zich de afgelopen 5 jaar? Welke verhuisbewegingen zijn er gaande onder bedrijven? Op deze vragen heb je binnen een paar minuten antwoord. Je kunt geaggregeerde data niet direct gebruiken voor het benaderen van leads of prospects. Dat kan een nadeel zijn, maar het betekent ook dat het zware werk van verzamelen, opschonen en uniformeren al voor je gedaan is. Daardoor heb je razendsnel gedetailleerd inzicht in trends in jouw markt. Dat helpt je dan weer om nog scherper jouw gewenste doelgroep te vinden en te selecteren.”

Managing director Rutger Vinke

Data als content

Gedetailleerde statistische data kan de basis vormen voor content met veel impact. Met harde statistieken, vormgegeven in infographics of rapporten, komt je marketing- en salescontent immers overtuigender over dan met abstracte beweringen. Door je leads en prospects te laten zien dat je een diep begrip hebt van hun branche, kun je je vestigen als autoriteit en zo betere conversies halen.

“Statistische data helpen je ook bij het maken van diepere markt- en trendanalyses. Daarbij leidt één vraag altijd naar een nieuwe vraag. Heb je bijvoorbeeld gevonden dat bedrijven met een vrouwelijke CEO gemiddeld succesvoller zijn? Dan wil je waarschijnlijk weten in welke branches dit het sterkst geldt.”

“Daarna vraag je je af hoeveel werknemers die bedrijven hebben en waar ze gevestigd zijn. Omdat je met onze statistische data vijf jaar historie hebt op alle datapunten, is het heel makkelijk om snel dit soort diepe trendanalyses te maken. En zodra je weet wat de trends zijn, kun je als marketeer of verkoper je communicatie en productaanbod aanpassen.”

Input voor voorspelmodellen

Maar daar hoef je niet op te houden. Hoe nuttig handmatige trendanalyses ook zijn, predictive modeling kan data nog veel dieper, en veel sneller, analyseren en verbanden ontdekken waar je zelf nooit aan gedacht zou hebben. Het koppelen van statistische data met klant- en bedrijfsdata, uit je eigen systemen en/of uit onze bedrijvendatabase levert je bredere en diepere inzichten op.

Machine learning-algoritmes nemen trends mee in hun model, waarbij de koppeling tussen geaggregeerde data en data over specifieke klanten kan leiden tot onverwachte inzichten. Toen we bijvoorbeeld zagen dat autoleasebedrijven een oververtegenwoordiging hadden van vrouwelijke CEO’s, koppelden we die statistieken aan onze wagenparkdata. Zo ontdekten we een duidelijk verband tussen elektrisch rijden en diversiteit binnen bedrijven.

Productontwikkeling en communicatievoorkeuren

Omdat we bij RTL-Group ook continu website content verzamelen en analyseren, hebben we per branche en zelfs per individueel bedrijf een goed beeld van taalgebruik en communicatievoorkeuren. In combinatie met statistische data geeft dat veel houvast voor effectieve marketing- en sales content. Je weet immers wie, statistisch gezien, je meest succesvolle en best passende klanten zijn en op basis van content analyse weet je welke woorden deze doelgroep triggeren.

360 graden klantbeeld

Internationaal marktonderzoek niet meer op buikgevoel

“Statistische data helpt je dus om heel dicht bij je potentiële klanten te komen. Maar voor de laatste stap, het echt in contact komen met een contactpersoon, heb je een koppeling specifieke klantdata nodig. Die kun je het beste maken als je beschikt over een intern platform waar je alle klantdata verzamelt. Het CDP platform van RTL-Group levert hier een perfecte oplossing voor dit vraagstuk.”

Managing Director Rutger Vinke

Waarom inkopen en niet zelf meten?

Wat is nou het verschil tussen de statistische data die wij leveren en de data die je uit marktonderzoek haalt? Ten eerste: marktonderzoek is altijd gebaseerd op steekproeven. Een onderzoeksbureau selecteert een min of meer representatieve steekproef van 100 of 200 mensen en belt die met een vragenlijst. Hoewel je met zo’n onderzoek vaak best een redelijk inzicht in de markt kunt krijgen, kleven er veel nadelen aan:

  • Het is een momentopname. Je kunt niet ‘terug in de tijd’, dus je hebt altijd pas data vanaf je eigen nulmeting. Door statistische data in te kopen kun je iedere trend in je markt analyseren voor de afgelopen vijf jaar.
  • Een steekproef bevat altijd afwijkingen. De statistische data van RTL-Group gaat niet over 200 respondenten, maar over 180 miljoen bedrijven. Dat geeft een veel exacter en gedetailleerder beeldt. Je werkt met feiten, niet met berekende waarden.
  • Voor het beantwoorden van diepere, aanvullende vragen moet je nieuw onderzoek doen. Bij ingekochte statistische data hoeft dat niet. Alle data zijn al beschikbaar, dus je kunt snel nieuwe analyses maken.

In heel veel gevallen is het inkopen van statistische data dus vele malen kosten effectiever. Houd je na analyse van deze data hele specifieke vragen over, dan kun je die alsnog proberen te beantwoorden met een steekproef of focusgroepen.

Wil je meer weten over dit onderwerp?

In ons gratis e-book staat alles helder beschreven.