Skip to main content

Zo heb je in 2022 nieuwe kennis over je klanten

M’n petje af voor Ondernemers die noodgedwongen een online web omgeving uit de grond moesten stampen om het hoofd boven water te houden! Bijvoorbeeld het inmiddels bekende Click and Collect. Niet iedereen zal zich realiseren dat dit voor heel veel interessante, nieuwe data heeft gezorgd. Want digitaal = data! Dit kan mooie kansen bieden voor 2022. Ik wil daarom graag stil staan bij ‘het jaar waarin ondernemers heel veel data gingen verzamelen’. Maar ook wat dat voor concrete kansen biedt.

Credits: Job van den Berg

Omnichannel klantbenadering

In marketingland spreken we vaak over ‘omnichannel klantbenadering’ en ‘customer journey mapping’. Want de consument is zowel online als offline actief. De werelden lopen door elkaar heen. Soms oriënteert hij/zij offline in de winkel en koopt hij/zij online. Soms is het precies omgekeerd. Het is dus van belang om zowel online als offline in contact te komen met consumenten en in beide werelden een aankoopkanaal of ‘touchpoint’ te bieden en de consument van relevante informatie te voorzien.

omnichannel

Veel ondernemers bleven toch lang vasthouden aan de fysieke verkoopkanalen of gaven weinig prioriteit aan hun websites en digitale kanalen. Echter, corona was een warning sign om de digitale transformatie een enorme push te geven en om bijvoorbeeld online aankopen mogelijk te maken. Maar zeker ook om de digitale kanalen zoals websites te professionaliseren. En dat is niet een noodzakelijk kwaad geweest maar een enorme kans!

Veranderend consumentengedrag

Voordat ik inga op de kansen, wil ik even stil staan bij de feiten. Want is het online shoppen en oriënteren een tijdelijke trend geweest, aangewakkerd door corona, of een blijvertje? Heeft corona ons gedrag veranderd? Uit een recent Nielsen Jaarrapport blijkt dat 4 op de 10 consumenten online zijn gaan shoppen door corona. Niet verrassend, zeker omdat een groot deel gedwongen werd om online zijn of haar aankopen te doen.

De hamvraag is of corona een blijvend effect heeft gehad op het koopgedrag. Als we het direct aan consumenten vragen, dan heeft 1 op de 4 de intentie meer online te blijven shoppen, ook als offline, fysiek aankopen doen volledig mogelijk is. Consumenten zijn te spreken over online als oriëntatie- en aankoopkanaal. Dat geldt ook voor de oudere doelgroepen. Kortom, corona lijkt zeker de digitalisering een enorme push te hebben gegeven.

Online = data = kansen – welke kansen?

Graag maak ik concreet wat die kansen dan precies zijn. Consumenten laten een ‘digitale footprint’ achter als ze op jouw webshop of website komen. Zeker als zij een account aanmaken. Een account betekent vaak dat je als ondernemer goedkeuring hebt om de data te analyseren en deze te verrijken. Daarnaast heb je een interessante identifier: een e-mailadres en/of huisadres die je, na goedkeuring, voor veel doeleinden kunt gebruiken.

Concreet voorbeeld: stel, ik heb een bouwmarkt en tijdens corona hebben drieduizend klanten een account aangemaakt en goedkeuring gegeven dat ik hen mag benaderen.

Begrijpen: kijk eens wat je allemaal voor informatie hebt over deze klanten. Hebben ze hun leeftijd ingevuld? Waar wonen ze precies? Wat weet je over de buurt waar ze wonen? Zie je iets interessants in het type producten dat ze in hun winkelwagen stoppen? Lees mijn vorige blog voor nog meer tips hoe je op basis van een postcode veel te weten kunt komen.

Bereiken: de feestdagen staan voor de deur. Je kunt eenvoudig jouw klanten benaderen via een e-mail met interessante aanbiedingen. Of stuur iets per post! Je kunt ook klanten retargeten met specifieke online banners op andere websites. Zo vergroot je je eigen bereik, dankzij de digitale footprint van jouw klant. Let op, doe dat op een slimme manier zodat het echt relevant is.

Bewijzen: door bovenstaande hoop je dat je klanten letterlijk ‘beweegt’ tot het doen van meer aankopen. Kijk eens of je door bovenstaande acties ook meer aankopen kunt realiseren. Maak een link tussen aankopen en of een klant is benaderd met bovenstaande acties. Herhaal bovenstaand en probeer uit te vinden wat wel en niet werkt. Zie het als een experiment dat je verder kunt uitbreiden en begin klein.

Veranderende data

Namens Job van den Berg “Ik hoop dat je met dit voorbeeld erachter komt dat de online wereld en jouw digitale platforms kansen bieden. En zeker ook een laagdrempelige manier om met data aan de slag te gaan. Want online en digitaal is altijd data. En data bieden kansen om slimmer je marketingeuro’s in te zetten. Je denkt dan meteen groot, maar realiseer je dat je met deze data andere dingen kunt uitproberen qua klantbenadering. Je hebt die data nu toch… Veel succes!”